مراحل ترمیم زخم پوستی

مراحل ترمیم زخم پوستی

4 مرحله اصلی بهبودی و التیام زخمها

مراحل ترمیم زخم پوستی از 4 مرحله اصلی تشکیل میشود که در این مقاله از سایت کلینیک زخم فرسام به آن میپردازیم. بدن یک ماشین پیچیده و قابل توجه است و روند پویای ترمیم و درمان زخم یک نمونه عالی از چگونگی همکاری سیستم های مختلف بدن ما، همراه با محصولات مراقبت از زخم مناسب برای ترمیم و جایگزینی بافت های تخریب شده است. اما دقیقاً چگونه بدن ما بهبود میابد؟

هنگامی که پوست آسیب می بیند، بدن ما برای ترمیم بافت های آسیب دیده مجموعه ای خودکار از حوادث را که اغلب تحت عنوان “آبشار بهبودی” شناخته می شوند، به حرکت در می آورد. آبشار بهبودی به چهار مرحله که دارای همپوشانی هستند تقسیم می شود: هموستاز، التهابی، تکثیر و بلوغ.

فاز 1: فاز هموستاز

هموستاز، اولین مرحله بهبودی، با شروع آسیب شروع می شود و هدف این است که خونریزی را متوقف کند. در این مرحله، بدن سیستم ترمیم اضطراری خود، سیستم لخته شدن خون را فعال کرده و سدی ایجاد می کند تا خونریزی را متوقف کند. در طی این فرآیند، پلاکت ها با کلاژنها  فعال شده و تجمع میابند. با کمک آنزیمی به نام ترومبین تشکیل شبکه فیبرین را آغاز می کند، که باعث تقویت توده های پلاکت و تشکیل لخته پایدار میشود.

 

فاز 2: فاز دفاعی / التهابی

اگر فاز 1 اساساً مربوط به انعقاد باشد، فاز دوم که فاز دفاعی / التهابی نامیده می شود، بر روی از بین بردن باکتری ها و از بین بردن بافتهای مرده متمرکز است – اساساً بستر زخم را برای رشد بافت جدید آماده می کند.

در طی فاز 2 ، نوعی گلبول سفید به نام نوتروفیل برای از بین بردن باکتری ها و از بین بردن بقایای بافتهای مرده وارد زخم میشود. این سلول ها اغلب بین 24 تا 48 ساعت پس از آسیب به اوج جمعیت خود می رسند و پس از سه روز تعداد آنها بسیار کاهش میابد.

با ترک گلبولهای سفید، سلولهای ویژه ای به نام ماکروفاژها برای ادامه پاکسازی بقایا وارد میشوند. این سلول ها همچنین فاکتورهای رشد و پروتئین هایی را ترشح می کنند که سلول های سیستم ایمنی بدن را به زخم جذب می کنند تا ترمیم بافت را تسهیل کنند. این مرحله اغلب چهار تا شش روز طول می کشد و اغلب با ادم، اریتم (قرمز شدن پوست)، گرما و درد همراه است.

 

فاز 3: فاز تکثیر

هنگامی که زخم تمیز شد، زخم وارد فاز 3، فاز تکثیر، جایی که تمرکز برای پر کردن و پوشاندن زخم است، می شود.

مرحله تکثیر شامل سه مرحله مشخص است:

  1. ایجاد بافت جدید و پر کردن زخم
  2. انقباض حاشیه زخم
  3. ایجاد پوست جدید و بسته شدن زخم (اپیتلیالیزاسیون)

در مرحله اول، بافت گرانوله قرمز براق و عمیق بستر زخم را با بافت همبند پر میکند و عروق خونی جدید تشکیل میشود. در طول انقباض، حاشیه های زخم منقبض شده و به سمت مرکز زخم کشیده میشوند. در مرحله سوم، سلولهای اپیتلیال از بستر یا حاشیه زخم بوجود می آیند و شروع به مهاجرت از طریق بستر زخم به صورت جهشی می کنند تا زمانی که زخم با اپیتلیوم پوشانده شود. مرحله تکثیر اغلب چهار تا 24 روز طول میکشد.

 

مرحله 4: مرحله بلوغ

در مرحله بلوغ، بافت جدید به آرامی قدرت و انعطاف پذیری پیدا می کند. در این مرحله، الیاف کلاژن دوباره سازمان می یابند، بافت دوباره سازی می شود و بالغ می شود و به طور کلی افزایش مقاومت در برابر کشش وجود دارد (البته حداکثر مقاومت به 80٪ مقاومت قبل از آسیب دیدگی محدود می شود). مرحله بلوغ از زخم به زخم بسیار متفاوت است و اغلب از 21 روز تا دو سال طول می کشد.

روند بهبود قابل توجه و پیچیده است، و همچنین به دلیل عوامل موضعی و سیستمیک، از جمله رطوبت، عفونت و صدمه بافتی (موضعی) مستعد وقفه است. و سن، وضعیت تغذیه ای، نوع بدن (سیستمیک). هنگامی که محیط بهبودی مناسبی ایجاد شود، بدن به روش های شگفت انگیزی برای بهبود و جایگزینی بافت از دست رفته عمل می کند.

 

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *