درمان انواع زخم – ویدیوی آشنایی و درمان زخم
زخم چیست؟
برای درمان زخم ابتدا باید بدانیم زخم چیست؟ در واقع زخم هر نوع آسیب در سطح پوست است. این زخم ها می توانند به دلیل حوادثی مانند سوختگی، بریدگی، پارگی پوست یا جراحی، هرگونه بیماری زمینه ای یا سایر بیماری های پوستی باشند که ممکن است منجر به ایجاد زخم شوند، به عنوان مثال اگزما یا پسوریازیس.
انواع زخم ها
بسته به مدت زمان بهبودی و ضرورت مشاوره با متخصصان مراقبت از زخم کلینیک زخم فرسام و بسته به شدت زخم، زخم ها از چند طریق قابل طبقه بندی هستند. افراد هنگام انجام کارهای روزمره احتمالاً در طول زندگی از انواع مختلف زخم رنج می برند. بسته به علت، محل و عمق، زخم می تواند از زخمی ساده به شدید منتهی شود. در اینجا، ما انواع مختلف زخم ها را توضیح داده ایم. بیایید نگاهی بیندازیم:
1. باز یا بسته
زخم ها می توانند باز یا بسته باشند. زخمهای باز زخمهایی هستند که بافت / اندامهای زیرین در معرض دید قرار دارند و به محیط خارج باز می شوند، به عنوان مثال زخمهای نافذ. از طرف دیگر، زخم های بسته زخم هایی هستند که بافت و اندام های زیرین در معرض دید نیستند.
2. حاد یا مزمن
بسته به زمان بهبودی، یک زخم می تواند به عنوان حاد یا مزمن طبقه بندی شود. زخم های حاد زخم هایی هستند که بدون هیچ گونه عارضه ای در مدت زمان پیش بینی شده بهبود می یابند.
در حالی که، زخم های مزمن زخم هایی هستند که در مدت زمان نسبتاً طولانی بهبود می یابند و با برخی از عوارض همراه هستند.
انواع زخم های مزمن
-صدمات ناشی از فشار
که به آن زخم بستر، زخم فشاری یا زخم دکوبیتوس نیز گفته می شود، این زخم ها در صورت ایجاد فشار و / یا نیروی برشی بر روی پوست ایجاد می شوند. افرادی که بیشتر مستعد این زخم های مزمن هستند به دلیل هرگونه بیماری پزشکی تحرک محدودی دارند یا قادر به راه رفتن، حرکت دادن تمام یا بخشی از بدن خود به موقعیت دیگری نیستند.
-زخم های دیابتی
این زخم ها به طور کلی در پاها ایجاد می شوند و در نتیجه تغییرات اعصاب و گردش خون در بدن، ناشی از دیابت است. این عوارض شامل عوارض نوروپاتیک ، ایسکمیک و نورو ایسکمیک است.
3. تمیز یا آلوده
زخمها را بر اساس تمیز یا آلوده بودن نیز می توان دسته بندی کرد. زخم های پاک به زخم هایی گفته می شود که فاقد هرگونه مواد خارجی یا بقایایی در داخل آن باشد در حالی که زخم های آلوده زخم هایی هستند که ممکن است دارای مقداری کثیفی، باکتری یا سایر مواد خارجی باشند. زخم های تحت فشار بسته به مرحله فعلی آنها می توانند به عنوان نمونه از زخم باز یا بسته تعریف شوند.
4. داخلی یا خارجی
طبق نظر کارشناسان کلینیک زخم فرسام زخم ها همچنین میتوانند داخلی یا خارجی باشند. زخم های داخلی بر اثر یک اختلال داخلی ایجاد می شوند برای مثال اختلال در گردش خون، عملکرد سیستم عصبی، نوروپاتی یا بیماری پزشکی یا کاهش تأمین خون، اکسیژن یا سایر مواد مغذی باشد در حالی که زخم های خارجی می تواند به دلیل وجود یک عامل خارجی ایجاد شوند مانند ضربه.
-زخم های غیر نفوذی:
این زخم ها نتیجه ضربه یا اصطکاک با سایر سطوح است. آنها شامل:
⦁ سایش
⦁ پارگی
⦁ کوفتگی
-زخم های نفوذی:
آنها نتیجه ضربه هستند و ضخامت کامل پوست را می شکنند. آنها شامل:
⦁ زخم چاقو
⦁ برش ها
⦁ زخم های جراحی و غیره
هر نوع زخم روش درمانی متفاوتی دارد. زخم های جزئی بسادگی درمان می شوند اما در صورت مشاهده علائم عفونت، باید با یک متخصص مراقبت از زخم و یا کلینیک زخم فرسام تماس بگیرید.
دسته بندی زخم از نظر رنگ بستر زخم
1. زخم سیاه رنگ (Black Necrotic) :
زخم سیاه یا نکروتیک فاقد ترشح یا دارای اگزودای بسیارکم است. بافت نکروز مانند سد فیزیکی از بسته شدن زخم جلوگیری می کند و نیز، بافت مرده ای است که محل مناسبی جهت رشد انواع میکروارگانیسم ها می باشد و بشدت تمایل به ایجاد عفونت دارد.
2. زخم زرد رنگ (Yellow Slough):
بافت نکروز زرد رنگ از تجمع سلولهای مرده، ترشحات و اگزودا زخم و بافت فیبرین به رنگ زرد روشن یا خاکستری است و نباید با عفونت اشتباه شود. این بافت نیز فرآیند التیام زخم را با تاخیر مواجه خواهد کرد و بایستی ازسطح زخم توسط دبریدمان برداشته شود.
3. زخم قرمزرنگ (Red Granulation):
این نوع زخم بافت گرانوله قرمزرنگ وخونریزی دهنده دارد و به دلیل وجود مویرگهای نازک و شکننده این بافت با کوچکترین ضربه دچار آسیب و خونریزی می گردد و همچنین میزان ترشحات آن بسیار زیاد میباشد.
4. زخم صورتی رنگ (Pink Epithelialization):
این زخم آخرین مرحله از بهبود زخم می باشد که بافت پوششی نازک و صورتی رنگی بر روی بافت گرانوله قرمز تشکیل میشود. این نوع بافت بسیار حساس بوده و به آسانی دچار آسیب میشود.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.