چطور زخم عمیق پا را درمان کنیم
هر چقدر هم که سعی می کنید مراقب خودتان باشید در طول زندگی، بریدگی جزئی، خراش، کوفتگی و حتی گاهی زخمهای جدی تر اتفاق می افتد. پا بیشتر در معرض بروز زخم قرار دارند و فرد را به ویژه وقتی دردناک است و بهبود آن سخت میشود دچار چالش میکند. به همین دلیل مراقبت و درمان زخم پا از همان لحظه بروز آن برای اطمینان از بهبودی مناسب بسیار مهم است. در این مقاله از کلینیک زخم فرسام به این میپردازیم که چطور زخم عمیق پا را درمان کنیم؟
بسیاری از افراد دانش کافی در مورد نحوه مراقبت از زخمهایی که نیاز به توجه فوری دارند را ندارند بهمین دلیل دچار عوارض اینگونه زخمها می شوند و گاه حتی نیاز به بستری در بیمارستان پیدا می کنند. نکات زیر می تواند به درمان زخمهای ایجاد شده در ناحیه پا کمک کند.
9 نکته در مورد کمک های اولیه برای مراقبت مناسب از زخم
قبل از هر چیز، قبل از درمان هر نوع زخم یا سوختگی به ویژه برای درمان زخم عمیق پا، دستان خود را بشویید. بعلاوه، در صورت امکان از دستکشهای محافظ یکبار مصرف استفاده کنید.
بعد، برای جلوگیری از عفونت و بهبودی، این 9 نکته را دنبال کنید.
1. کمی خونریزی خوب است
خون به پاکسازی زخم عمیق کمک می کند، بنابراین کمی خونریزی در واقع مفید است. اکثر بریدگی ها و خراش های کوچک خونریزی را خیلی سریع به خودی خود متوقف می کنند، اما شما می توانید با یک فشار ملایم کمی باعث خونریزی در محل زخم شوید. در صورتی که پانسمان بر اثر خونریزی خیس شد، یک لایه دیگر گاز اضافه کنید. پانسمان اصلی را جدا نکنید وگرنه ممکن است زخم را باز کرده و دوباره خونریزی کند.
2. بلافاصله زخم ها را تمیز کنید
برای هر نوع برش یا خراش، اولین کاری که برای درمان زخم عمیق پا باید انجام شود تمیز کردن زخم با آب خنک است. هرگونه سنگ ریزه یا خرد شده را با موچین استریل شده با الکل پاک کنید. اطراف زخم را به آرامی با صابون و پارچه بشویید. از ید، الکل یا پراکسید هیدروژن استفاده نکنید – فقط آب و صابون.
3. کرم آنتی بیوتیک بزنید
کرم ها و پمادهای آنتی بیوتیکی نه تنها زخم ها را مرطوب نگه می دارند بلکه می توانند خطر عفونت را کاهش دهند. یک لایه نازک روی زخم قرار دهید، اما اگر بثورات ایجاد شد، استفاده را قطع کنید.
4. زخم را با پانسمان بپوشانید
اگر زخم شما در تماس با لباس یا کفش است، آن را با پانسمان زخم بپوشانید. یک برش یا خراش بدون پوشش در معرض خطر بازشدگی یا ایجاد عفونت است. آنچه اغلب بهترین نتیجه را می دهد پوشاندن زخم با گاز است، سپس باند پارچه ای را به اطراف آن بپیچید تا از تماس باکتری با زخم جلوگیری کند. باند را روزانه عوض کنید.
5- مراقب علائم حساسیت به چسب یا لاتکس باشید
اگر در زیر پانسمان خود احساس خارش یا سوزش دارید، ممکن است به چسب استفاده شده در بعضی از پانسمانها حساسیت داشته باشید. اگر این اتفاق افتاد، سعی کنید از گاز استریل و نوار کاغذی یا یک پانسمان بدون چسب استفاده کنید.
6. بهبودی تقریباً بلافاصله شروع می شود
تقریباً به محض این که زخم ایجاد می شود، بدن روند بهبودی را شروع می کند. گلبول های سفید خون به باکتری های عامل عفونت حمله می کنند. پلاکت ها، گلبول های قرمز و فیبرین یک لخته ژله مانند بر روی زخم ایجاد می کنند و یک پوسته محافظ را ایجاد می کند.
7. درمان سوختگی جزئی
بهترین روش برای درمان سوختگی جزئی، خنک کردن فوری محل با پارچه سرد یا آب خنک است تا پوست گرما را حفظ نکرده و صدمه بافتی ادامه پیدا نکند. بعد از خنک کردن برای جلوگیری از صدمه بافتی، محل سوخته را با آب و صابون بشویید و آن را پانسمان کنید. تاولها را تخلیه نمایید ولی پوست ناحیه تاول را در حد امکان حفظ کنید زیرا پوست ناحیه تاول بعنوان یک پانسمان بیولوژیک می تواند به ترمیم زخم کمک کند.
8- به دنبال علائم عفونت باشید
قرمزی محل آسیب دیده، تورم، خروج مایع سبز یا زرد از زخم، گرم یا حساس بودن اطراف زخم، ممکن است نشانه وجود عفونت عفونت در ناحیه زخم باشد. سایر علائم شامل دردهای بدن، لرز، تب و یا تورم غدد لنفاوی گردن، زیر بغل یا کشاله ران است. اگر هر یک از این علائم را دارید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید.
9. در صورت وجود هر یک از موارد زیر باید فورا به پزشک مراجعه نمود:
- عدم توقف خونریزی بعد از 5-10 دقیقه فشار ناحیه زخم
- زخمهای عمیق تر یا بزرگتر از نیم اینچ است
- زخمهای نزدیک چشم
- زخمهای دارای فیستول
- زخمهای آلوده و کثیف
- زخمهایی که خاک یا شن در آن گیر کرده است
- زخمهای بسیار دردناک
- زخمهای دارای علائم عفونت
- زخمهایی که توسط گزش حیوان یا انسان ایجاد شده است
- زخمهای همراه با شکستگی استخوان است
- زخمهایی که نیاز به تزریق واکسن کزاز دارند
در صورتی که دارای بیماریهای زمینه ای مانند دیابت هستید زخمهای ایجاد شده در پاهای خود را جدی بگیرید و جهت دریافت مشاوره برای درمان زخم پای دیابتی با شماره های تماس کلینیک زخم فرسام تماس بگیرید تا از راهنمایی کارشناسان ما بهره مند شوید.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.