پانسمان زخم با عسل
احتمالا شما هم درباره پانسمان زخم با عسل چیزهایی شنیده اید و میخواهید بدانید درمان زخم با عسل چقدر حقیقت دارد.
عسل هزاران سال است که به عنوان داروی درمان زخم مورد استفاده قرار گرفته است. در چند دهه گذشته، شواهد بالینی زیادی بدست آمده که نشان دهنده اثربخشی عسل در این زمینه است. با کمک تحقیقات سالهای اخیر اکنون می دانیم که عسل فقط یک شربت شیرین نیست که آن را برای پانسمان زخم مناسب می کند، بلکه این یک ترکیب بیولوژیک با چندین ماده فعال است که می تواند روند بهبودی زخم را تسریع کند.
تاثیر مثبت عسل روی زخمها
خصوصیات فیزیکی عسل به تنهایی تأثیر مثبتی بر ترمیم زخم و تسریع روند بهبود دارد، به ویژه به این دلیل که عسل اسیدی است و دارای PH در حدود 3.2 – 5 بوده و در محیط اسیدی با افزایش میزان اکسیژن آزاد شده از هموگلوبین به ترمیم زخم سرعت میبخشد.
علاوه بر این، این PH برای فعالیت پروتئاز مطلوب نیست، بنابراین تخریب ماتریس مورد نیاز برای ترمیم بافت را کاهش می دهد. اسمولاریته زیاد عسل به دلیل محتوای قند بالای آن نیز برای روند بهبود مفید است.
اگر چه ممکن است تصور شود که اثر اسمزی قند میتواند برای بافت بستر زخم بدلیل جذب آب بافت ناحیه مضر باشد ولی اگر خونرسانی ناحیه زیرین زخم مناسب باشد و بتواند رطوبت مناسب بافت زخم را تامین کند چون خاصیت اسمزی قند باعث جذب مایع لنفاوی می شود، این جریان برای روند بهبودی مفید است. همانطور که این موضوع در استفاده از دستگاههای وکیوم تراپی نیز دیده می شود.
خاصیت ضد باکتریایی عسل در درمان زخم
قند موجود در عسل همچنین آب را از سلول های باکتریایی خارج می کند و تا زمانی که قند توسط مایع زخم خیلی رقیق نشود، رشد باکتری ها مهار می شود.
طبق گزارشات کلینیک زخم فرسام در مقایسه اثربخشی عسل با شکر در ترمیم زخم، پانسمان عسل در کاهش آلودگی باکتریایی و بهبود ترمیم زخم موثرتر از قند بود. علاوه بر این فعالیت زیستی در عسل بمراتب بیشتر از قند است. انتظار می رود این فعالیتهای زیستی تأثیرات خواص فیزیکی را در بهبود زخم ها افزایش دهند.
کدام نوع عسل برای درمان زخم بهتر است؟
انواع عسلهای درمانی مختلفی امروزه موجود است اما خاصیتهای درمانی آنها با هم یکسان نیست در بین عسلهای موجود عسل روامیل یکی از موثرترین عسلهای موجود میباشد.
پانسمان عسل روامیل (پانسمان ورق پلی استات آغشته به عسل خالص) و ژل روامیل، یک ژل زخم جاذب شامل 100٪ عسل یعنی به عنوان آنزیمی غنی با pH پایین 3.5 در بازار موجود است. در بریتانیا. هیچ منع مصرفی برای آنها وجود ندارد.
به غیر از آلرژی به محصولات عسل یا زنبور عسل، هیچ منع مصرف دیگری برای این نوع عسل وجود ندارد و می توان آنها را در طیف وسیعی از انواع زخم استفاده کرد.
عسل روامیل بهتر است یا مانیوکا؟
محصولات روامیل در کشور هلند تهیه میشوند و کلنی های زنبور عسل تحت شرایط کنترل شده ای قرار دارند پانسمان روامیل در محیطی ثابت تولید میشود و این به ما این اطمینان را میدهد که تمام پچهای عسل روامیل یکسان بوده و دارای خواص درمانی منحصر بفردی میباشد.
عسل روامیل توسط اشعه گاما استریل می شود تا اسپورهای باکتریایی که ممکن است وجود داشته باشند کاملا از بین بروند..
عسل ماینوکا از درختان مانیوکا تهیه می شوند و در نتیجه ، عسل روامیل و عسل مانیوکا با هم متفاوت هستند.
غلظت متیل گلیوکسال، در عسل مانیوکا 44 برابر عسل روامیل است اما در عسل روامیل مواد دیگری مانند: دفنسین ۱و پراکسید هیدروژن، وجود دارند که عوامل موثر در فعالیت سریع ضد باکتری روامیل به شمار می آیند.
در مقایسه ای که بین عسل مانیوکا و روامیل انجام شد، عسل روامیل اثر سریعتر ضد باکتری، در طی 2 ساعت اول در برابر گونه هایی مانند باسیلوس سوبتیلیس، اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا داشت در حالی که عسل مانیوکا چنین عملکرد سریعی را فقط در برابر باسیلوس سوبتیلیس دارد.
با این حال، هر دو عسل همه باکتری های آزمایش را پس از 24 ساعت از بین بردند، از جمله استاف اورئوس مقاوم به متی سیلین. عسل مانیوکا برای داشتن اثر موثر درمانی باید در رقتهایی به مراتب بالاتر از روامیل استفاده شود.
خواص ضد باکتری عسل روامیل
ثابت شده است که عسل روامیل فعالیت ضد باکتری در برابر چندین باکتری گرم مثبت و گرم منفی مقاوم در برابر آنتی بیوتیک ها را دارد. بنابراین این عسل دارای درجه پزشکی بوده و برای پیشگیری یا حتی به عنوان درمان زخم های آلوده با باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک استفاده می شود.
علاوه بر این، مطالعات نشان داده است که عسل روامیل، وقتی با پپتید ضد باکتری 2 (BP2) غنی شود،که یک پپتید مصنوعی است، دارای یک فعالیت سریع ضد باکتری در برابر طیف وسیعی از گونه ها از جمله MRSA و طیف بتا لاکتاماز خواهد بود.
هم اکنون ما از گونه های مختلف عسل درمانی در کلینیک زخم فرسام استفاده می کنیم تا به کمک این محصولات بیولوژیک، درمانی زود هنگام برای بیماران خود به ارمغان بیاوریم.
پاسخ دهید
میخواهید به بحث بپیوندید؟مشارکت رایگان.