درمان انواع زخم پا

انواع زخم پا و درمان آنها

انواع زخم پا و درمان آنها موضوع این مقاله از کلینیک زخم فرسام است. پا یکی از ارگان ‌های بدن است که نقش اساسی در سلامت کل بدن دارد و در طول روز فشارها و نیروهای زیادی از طریق پاها به مفاصل زانو و لگن و ستون فقرات منتقل می شود از این رو حفظ سلامت پا امر بسیار مهم و حیاتی است

دلایل ایجاد زخم پا

  • زخم در پا میتواند به دلیل بیماری‌های مختلفی ایجاد شود از جمله:
  • اختلال در گردش خون که دلیل اصلی آن اختلال در گردش خون شریان‌های کوچک به دلیل ایجاد پلاک‌هایی که باعث تنگی رگ می‌شود.
  • نارسایی وریدی (اختلال دریچه‌های وریدی پا که باعث جمع شدن خون و کم‌شدن سرعت گردش خون در وریدها می‌شود)
  • دیابت
  • لنف‌ادم
  • بیماری‌های التهابی از جمله واسکولیت
  • فشار ناشی از خوابیدن خیلی طولانی در یک وضعیت خاص
  • عفونت

 

انواع زخم در پا سه نوع اصلی دارد:

 

۱. زخم های وریدی(استاز وریدی)

زخم‌های ناشی از بی‌حرکتی خون در ورید به طور شایع در بیمارانی دیده می‌شود که سابقه‌ی ورم پا، ورید واریسی یا سابقه‌ی لخته‌ی خون در وریدهای سطحی یا عمقی پا دارند،این زخم‌ها معمولا زیر زانو و معمولا در قسمت داخلی پا درست بالای قوزک دیده می‌شوند و ممکن است در یک یا هر دو پا ایجاد شوند.که حاشیه آنها معمولا نامنظم است. پوست اطراف زخم اغلب رنگ‌پریده و متورم است و حتی ممکن است گرم یا داغ باشد. پوست ممکن است درخشان یا سفت باشد که بستگی به میزان ادم (تورم) پا دارد.

 

۲. زخم های دیابتیک(ناشی از مشکلات اعصاب پا)

 

بیشتر از همه در افراد دیابتی ایجاد میشود و همچنین در هر کسی که حس پا در او مختل باشد.

معمولا آسیب به اعصاب (نوروپاتی) و بیماری عروق محیطی در بیمار دیابتی به طور همزمان ایجاد می‌شود. نوروپاتی در پا ممکن است باعث از دست رفتن حس پا و اختلال عملکرد غدد عرق شود که در نتیجه ممکن است آسیبی که به پا وارد می‌شود احساس نشود و در نتیجه خطر عفونت را بالا می‌برد. علامت‌های آسیب به اعصاب شامل گزگز، بی‌حسی، احساس سوزش و درد است.

ظاهر زخم ممکن است شکل‌های متنوعی داشته باشد که بستگی به گردش خون بیمار دارد. ممکن است صورتی،قرمز یا قهوه‌ای،سیاه باشد و معمولا حاشیه های زخم برجسته و سطح اطراف آن خشک و سخت شده است.

 

۳. زخم های شریانی (ناشی از ایسکمی و کاهش پرفیوژن بافتی)

 

معمولا بیمار از اختلال گردش خون در پای خود مطلع است و گاهی ممکن است در کنار آن اختلال دیگری نیز داشته باشد .محل زخم معمولا روی پاها به ویژه پاشنه‌ها، قسمت انتهایی روی پا، بین انگشتان در جاهایی که روی هم قرار میگیرند یا هرجایی که استخوان‌ها به تخت، جوراب‌ یا کفش‌ فشار می‌آورد.

بنا به گزارشات کلینیک زخم فرسام در کرج همچنین ممکن است این زخم در بستر ناخن در جایی ایجاد شود که ناخن پا در تماس با پوست است یا بیمار اخیرا ناخن‌هایش را زیادی کوتاه کرده باشد یا ناخنی که در گوشت پا فرو رفته و برداشته شده است. حاشیه های زخم  و پوست اطراف آن برجسته است. اگر التهاب یا عفونت داشته باشد، ممکن است اطراف بستر زخم هم متورم یا قرمز رنگ باشد.

در حالتی که پا آویزان باشد ممکن است تمام بخش انتهای پا قرمز شود. این قرمزی با قرارگیری پا بالاتر از سطح بدن به سفید یا زرد رنگ‌پریده تبدیل می‌شود. معمولا زخم‌های شریانی به ویژه شب‌ها خیلی دردناک هستند. ممکن است بیمار برای کم شدن درد به صورت ناخودآگاه، پای خود را از تخت آویزان کند.

 

درمان زخم پا

 

درمان این‌ نوع زخم ها یک کار تیمی است که بعد از تشخیص دلیل ایجاد زخم و طراحی یک برنامه‌ی‌ اختصاصی برای هر بیمار انجام می‌شود. اهداف درمان شامل برطرف کردن درد، سرعت بخشیدن به روند بهبودی و برطرف شدن کامل زخم است. برای هر بیمار بر اساس وضعیت سلامت، شرایط بیمار و توانایی مراقبت او از زخم، برنامه‌ی درمانی خاص خودش طراحی می‌شود.

 

راههای درمان زخمهای مربوط به پا

که گزینه‌های درمان زخم معمولا شامل این موارد است:

  • تجویز آنتی‌بیوتیک در صورت وجود عفونت
  • داروهای ضدپلاکت یا ضدانعقاد برای پیشگیری از ایجاد لخته
  • درمان‌ موضعی مراقبت از زخم با استفاده از پانسمان های نوین و دستگاه های درمان زخم
  • جوراب‌های فشاری
  • استفاده از پروتز یا وسایل کمکی برای بازگرداندن یا بهبود فعالیت‌های معمول فرد
  • آموزش به بیمار

 

که ما در کلینیک فرسام با بهره مندی از پزشکان متبحر در کنار داشتن بهترین پانسمان ها و دستگاه های روز دنیا در درمان زخم ،تلاش کرده ایم گام های مثبتی در بهبود کیفت زندگی بیماران برداریم

 

 

نویسنده:

سینا شهروز

کارشناس زخم گروه علمی آموزشی B&R آلمان

 

0 پاسخ

پاسخ دهید

میخواهید به بحث بپیوندید؟
مشارکت رایگان.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *